Cooltips.dk

Hvad er Smart lys og intelligent belysning?

Hvad er Smart lys, og hvordan laver du selv intelligent belysning i hjemmet?

Indeholder annonce- og reklamelinks

Med Smart belysning kan du sidde i sofaen og tænde, slukke ogdæmpe lyset, og ændre lysets farve, så det passer perfekt til stemningen i stuen. Når du går i seng slukker du alt lys og elektriske apparater med et enkelt tryk, og et behageligt dæmpet lys tænder automatisk i soveværelset på det ønskede tidspunkt om morgenen. For få år siden kostede denne teknologi kassen, men sådan er det ikke mere.

Intelligent belysning er blevet mere avanceret end nogensinde tidligere, og endda til priser hvor alle kan være med.

Du kan købe en enkelt pære med med indbygget intelligent teknologi til under 100 kroner, og du kan bruge den med det samme.

Læs med og hør hvor enkelt du kan gøre lyset intelligent, uden dyre ændringer i den elektriske installation.

Hvad er Smart lys?

Hvad er Smart lys, eller intelligent belysning, som det også kaldes? Smart lys er en trådløs teknologi, der er indbygget i pærer eller spots, der gør det muligt at fjernbetjene lyset med en smartphone, fjernbetjening eller med stemmestyring.

Smart pærer og spots findes i flere udgaver og med forskellige funktioner. Det kan f.eks. give mulighed for at:

 • Tænde og slukke lyset
 • Dæmpe lyset
 • Ændre farve på lyset
 • Opsætte tidsplaner og rutiner
 • Opsætte flere pærer i grupper
 • Registrere strømforbrug

Det er utallige muligheder, og alt du skal bruge er en pære til 100 kr. og din smartphone.

Fordele ved intelligent belysning

Der er mange fordele ved moderne pærer med indbygget Smart belysning – både komfortmæssige og energibesparende fordele:

 • Mageligt – Du kan styre alt lys i boligen direkte fra din telefon
 • Komfortabelt – Du har altid det bedste lys til situationen
 • Brugervenligt – Systemerne at lette at bruge for hele familien
 • Installation – De fleste kan selv installere både app og pærer
 • Besparelse – Der er gode muligheder for at spare på strømmen

Lyset er altid optimalt

Du kender sikkert situationen med at dine pærer enten er for skarpe eller også giver du ikke lys nok. Mange har indbyggede lysdæmpere i elinstallationen, men det er ikke længere nødvendigt. Nu skifter du blot pæren, og så kan du skrue op og ned for lyset, så det altid er optimalt.

Et godt eksempel er lyset i køkken og alrum. Mens du forbereder mad og dækker bord, er det perfekt at skrue lyset op. Ofte er det smart med et lidt koldere lys, der ofte giver en bedre arbejdsbelysning, og gør det lettere at se detaljer. Når familien skal til at spise, kan du dæmpe lyset og gøre det en anelse varmere, så belysningen bliver hyggeligere og ikke skærer i øjnene, mens I spiser.

Elektrisk lys er en vigtig del af vores hverdag, og derfor er det praktisk, hvis du altid kan skabe den mest optimale belysning. Uden at det er nødvendigt med flere lamper eller omkostninger til ændringer i elinstallationen.

Du kan selv installere Smart lys

De fleste der er vant til at bruge en smartphone, kan selv installere intelligent belysning på ganske kort tid. Der findes flere forskellige intelligent systemer, hvor Philips Hue og Ledvance Smart+ er nogle af de mest kendte, men der findes mange andre.

Personligt har jeg størst erfaring med Ledvance Smart+, og især brugervenligheden og den lette opsætning, har imponeret mig meget.

Ledvance Smart+ findes med 3 forskellige trådløse teknologier, nemlig Zigbee, Bluetooth og WiFi (se evt. Ledvance.dk). Medmindre du har særlige præferencer for Zigbee eller Bluetooth, vil jeg foreslå at du vælger Wi-Fi, der giver mulig for at kontrollere lyset, uanset hvor i verden du befinder dig.

Installationen kræver, at du har et trådløst netværk, som du kan koble pærer og spots på, og at der er god trådløse forbindelse i hele boligen.

5 hurtige spørgsmål og svar om smart belysning

Hvad Smart lys og intelligent belysning?

Smart lys gør det muligt at styre lyset i hjemmet fra din smartphone. Du kan tænde, slukke og dæmpe lyset og opsætte tidsplaner og regler for tænd og sluk.

Kan du selv installere Smart lys?

Ja, det kan du. Du skal blot skifte pæren i dine lamper til en Smart pære og hente leverandørens app ned på telefonen. Opsætningen tager som regel kun nogle få minutter.

Hvad koster en Smart pære til intelligent lys?

Priserne varierer en del mellem de forskellige leverandører, men du kan sagtens komme i gang for 100 kr. Nogle pærer kræver dog en ekstra styreboks, kaldet en bridge, som skal tilkøbes ved siden af.

Kan du spare penge med intelligent lys?

Du kan let slukke lyset, hvor det ikke skal bruges, og der kan laves opsætninger, så lyset slukker automatisk, når du forlader hjemmet. Derudover er alle intelligente pære med LED, som bruger meget lidt strøm.

Hvor mange pærer skal du købe?

Du kan starte med en enkelt eller to, og se om Smart lys er noget for dig. Systemet kan udbygges løbende, efterhånden som behovet opstår.