Cooltips.dk

Pomodoro teknik

Pomodoro – 3 tips til en effektiv arbejdsdag

Indeholder annonce- og reklamelinks

Pomodoro teknikken går ud på at arbejde mere effektivt, og få det mest optimale ud af arbejdsdagen. Ved at bruge denne simple teknik, kan du optimere din arbejdsdag på kontoret eller under studierne derhjemme.

Du synes måske, at det lyder som endnu en metode eller teknik, som er besværlig at bruge, og som ikke har nogen effekt? Her kan jeg kun sige, at hvis du endnu ikke har forsøgt dig med Pomodoro teknikken, så giv det et forsøg – Det er nemlig hverken svært eller indviklet, og så er det ganske gratis.

Som med alle nye ting, skal Pomodoro indarbejdes i hverdagen, men det tager dog ikke så lang tid, da teknikken er overraskende let at bruge. Du vil kunne mærke forskellen med det samme, så du kan meget hurtigt afgøre, om Pomodoro er noget for dig.

Fordele ved Pomodoro teknik

Nogle af de største fordele ved teknikken er bl.a. at du får:

  • Lettere ved at undgå overspringshandlinger, der sinker arbejdet
  • En stor følelse af at have kontrol og overblik over opgaverne
  • Nemmere ved at slappe af i pauserne – for du har jo styr på det

Stillesiddende arbejde ved computeren kan let generes af indkomne mails, sociale medier og andre forstyrrende ting og overspringshandlinger. Læs med og lær hvordan du bruger teknikken til at blive mere effektiv.

Sådan bruger du Pomodoro teknikken

Når du bruger Pomodoro teknik, arbejder du koncentreret i en periode, hvorefter du tager en mindre pause. Én del arbejde med tilhørende pause kaldes en Pomodoro. Efter 4 Pomodoro’er holder du en længere pause, og går helt væk fra arbejdet.

Helt konkret følger du en tidsplan, som skal overholdes nogenlunde slavisk. Find den opgave frem, som der skal arbejdes på – og så er du klar:

  • Sæt et æggeur til at ringe efter 25 minutter
  • Arbejd koncentreret i alle 25 minutter
  • Når tiden er gået tager du 5 minutters pause

Denne Pomodoro køres igennem 4 gange, og efter 4 omgang tager du en længere pause på 30 minutter. I den lange pause er det vigtigt, at du går helt væk fra arbejdet. Gå en tur ud i den friske luft eller brug tiden på at lave frisk kaffe eller lignende. Efter pausen er du klar til at starte forfra med en ny Pomodoro.

Selvom en Pomodoro på 25 minutter er forholdsvis lang tid, er det ikke længere, end du kan bevare koncentrationen. Selvom det kan være fristende at bladre Facebook igennem eller tjekke de nyeste serier på Netflix, så hold ud og lad telefonen ligge til pausen.

3 tips til at bruge Pomodoro teknik effektivt

Som du kan se, er det ret simpelt, at arbejde efter Pomodoro teknikken. Alligevel er der nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil have mest muligt ud af teknikken.

01 – Find en god Pomodoro timer

For at du kan bruge Pomodoro, skal du have en timer, der kan styre tiden i de enkelte intervaller. Hvis du har et armbåndsur med alarm eller et gammeldags æggeur (der ikke tikker for højt), er det de bedste løsninger.

Der findes en række forskellige apps til formålet, men risikoen ved at bruge en app er, at du skal have fat i telefonen, og der er stor risiko for, at du bliver optaget af noget andet.

02 – Overhold pauserne – også selvom det lige går så godt

En af fordelene ved Pomodoro er, at de korte små arbejdsintervaller er lette at overholde og nemme at overskue. Sørg for at overholde pauserne i din Pomodoro, også selvom du er inde i “en god stime”, og du ikke har lyst til at stoppe.

Når du holder den lange pause mellem 2 Pomodoro, så noter hvor langt du er nået, så du let kan genoptage opgaven , når pausen er slut. Når først du har vænnet dig til at arbejde i intervaller, vil det føles mere naturligt at holde pause, og du vil let kunne genoptage arbejdet.

03 – Forstyrrelser kan ikke helt undgås

Når du arbejder efter Pomodoro teknikken, er det mest optimale, at du arbejder uden afbrydelser. Så vidt det er muligt, skal du slukke telefonen, lukke døren og sørge for mest muligt ro.

For langt de fleste af os, er det nærmest umuligt at undgå afbrydelser fuldstændigt, medmindre du arbejder alene eller fra hjemmekontor. Hvis du bliver afbrudt midt i en Pomodoro, skal du acceptere afbrydelsen, og starte en ny Pomodoro, når du du er klar til at genoptage arbejdet.

Tilpas Pomodoroen så den passer til dig

Vi arbejder alle forskelligt, og det er individuelt, hvor længe vi kan holde koncentrationen. Hvis du føler at du kan arbejde længere end de 25 minutter, så sæt tiden op til 30 minutter, og hold eventuelt en lidt længere pause. Hvis du omvendt føler, at 25 minutter er en evighed, så juster tiden lidt ned, så intervallet bliver mere overkommeligt.

Hvis du vil læse mere om Pomodoro teknik, så tjek bogen The Pomodoro Technique, der beskriver teknikken i detaljer.

God fornøjelse med din første Pomodoro 🙂