Find motivation til træning - Sådan når du dine mål

Motivationen til træning – Find dit mål og nå det

Indeholder annonce- og reklamelinks

For at bevare gejsten og din motivation til træning, er det vigtigt at du har at mål med træningen. Det er lige meget om du cykler, løber, løfter vægte eller noget andet, men det er vigtigt at dine træningspas er sjove, spændende og udfordrende.

I alle sportsgrene er der brug for motivation for at kunne træne målrettet, hvis du har problemer med at holde træningen ved lige, så sæt dig ned og tænk over, hvad målet med din træning egentlig er.

Det er vigtigt at dit mål er målbart, og husk at store mål kan brydes ned i delmål, og derved gøres mere overskuelige.

Always remember your why – Husk målet

En af de største faktorer der bevarer din motivation til træning, er at minde dig selv om, hvorfor du oprindeligt begyndte at træne.

Dit mål med træningen kan være at opnå et vægttab, at deltage i en konkurrence, at kunne løbe 5 km. uden pause, eller måske noget helt andet. I denne sammenhæng, er det specifikke mål ikke så vigtigt, det vigtige er at du har et mål.

Målet er med til at bevare motivationen, så hvis du af og til føler at det er svært at holde gnisten, er det måske fordi du endnu ikke har sat dig et mål for din træning – Your why.

Hvis du træner uden et specifikt mål, kan din træning komme til at virke ligegyldig og unødvendig, og det er let at “komme til” at springe en træning over.

Hvis du har et mål at sigte efter, vil det derimod være med til at holde dig til ilden. Et mål behøver ikke at være super ambitiøst, men det skal være ambitiøst nok til, at du bevarer motivationen.

Skriv gerne dit mål ned, og hæng det på opslagstavlen eller på køleskabet, så du hele tiden bliver mindet om det.

Opsæt mål og bevar din motivation til træning
Opsæt mål og bevar din motivation til træning

2 mål er bedre end 1

Det er en fantastisk motivationsfaktor at træne mod et bestemt mål, og det hjælper dig med at holde fokus.

Faktisk vil jeg anbefale, at du altid har to mål at sigte efter, så du på intet tidspunkt er i tvivl om målsætningen. Faren ved kun at have ét mål er nemlig, at du risikerer at gå i stå når mål nr. 1 er nået, fordi du mangler et nyt mål, der kan motivere dig.

Et eksempel kunne være, at det første mål er at kunne løbe 10 km. uden pause indenfor 3 måneder, mens mål nr. 2 er, at tiden på 10 km. skal under 60 minutter efter yderligere 3 måneder.

Hver gang et mål er nået, så find et nyt, så du på den måde, hele tiden har to mål at gå efter.

Dine mål skal være målbare

Husk at dine mål skal formuleres på en måde, så de er målbare. På den måde kan du hele tiden holde øje med, om du nærmer dig målet.

Eksempler på godt formulerede mål kan for eksempel være:

  • Om to måneder vil jeg løbe fem kilometer uden pause
  • Jeg vil løbe fem kilometer på 30 minutter inden Påske
  • Jeg vil gennemføre Copenhagen Marathon til næste år

Det er alt sammen målbart, og du kan med det samme se, om målet er nået.

Dårligt formulerede mål er f.eks. ”jeg vil være sundere” eller ”jeg vil i bedre form”. Sådanne mål kan ikke umiddelbart måles, og bør ændres til f.eks. ”jeg vil sænke mit BMI fra 27 til 25 inden jul” og ”jeg vil forbedre min Cooper test med 100 meter”.

Del dit mål med andre

Fortæl om din træning og dit mål til alle som gider høre om det. Jo flere du indvier i dine planer, desto lettere er det at holde træningen ved lige.

De personer som kender dit mål, vil spørge ind til det, hvilket er med til at holde dig til ilden.

De sociale medier er ideelle til at fortælle om både træning og mål, og her er det let at komme i kontakt med ligesindede, så I kan støtte hinanden undervejs.

Nedbryd målet og brug delmål

Hvis dit mål er meget ambitiøst, kan du gøre det mere overskueligt, ved at nedbryde det i delmål.

Hvert delmål skal betragtes som en sejr, og når delmålet er nået, er du klar til at kigge frem mod næste delmål.

Hvis målet er at løbe et maraton, kan delmålene være:

  • I uge 8 vil jeg løbe 10 kilometer
  • I uge 12 vil jeg løbe 15 kilometer
  • I uge 20 løber jeg den længste træningstur på 30 kilometer
  • I uge 26 løber jeg maraton

Dette er selvfølgelig kun eksempler på delmål. Du skal altid følge din egen træningsplan. Du kan få inspiration til din træningsplan her.

Et delmål kan også være at fokusere på at gennemføre det træningsprogram du har lagt for ugen. I næste uge er der et nyt træningsprogram osv. Lige indtil den dag, hvor du skal løbe maraton.

Humlen er, at du fokuserer på mindre og mere overskuelige dele af den samlede plan.

Målet må ikke overskygge glæden ved at træne

Du skal ikke opfatte det at have et mål med træningen som om, at du konstant skal være fokuseret og målrettet for at træne.

Selvom jeg helt klart mener, at du skal have et mål med din træning, så må målet ikke blive det primære, og det må ikke trække glæden ud af træningen.

Du skal prøve at finde en balance mellem det at styre mod et mål, og samtidig glæde dig til dit næste træningspas.

For at bevare glæden ved at træne, kan du af og til lave et træningspas der er 100% lystbetonet. Se bort fra træningsprogrammer, mål og alt muligt andet. Bare en fed træning i det tempo som passer dig den dag. Det er fantastisk, og styrker glæden ved at træne.