Cooltips.dk

Solcellelamper

Solcelle lamper – Udendørs hyggebelysning

Indeholder annonce- og reklamelinks

Solcelle lamper er med til at skabe en hyggelig udendørsbelysning i haven og på terrassen, og de senere år er udvalget af lamper nærmest eksploderet.

Solcelle lamper kan ikke kun bruges som hyggebelysning, men også til at oplyse indkørsler og havegange. Særligt anvendelige er solcellerne naturligvis på steder uden strøm, eller hvor du gerne vil slippe for en forlængerledning.

Der er mange fordele ved at købe en lampe der får energi fra solen, og den moderne teknologi har gjort lamperne meget bedre, og mere anvendelige end tidligere.

Få alle fordelene ved solcelle lamper her.

3 fordele ved udendørs solcelle lamper

Solcelle lamper er efterhånden kommet langt ned i pris, og det er let at finde lamperne på tilbud.

De billige solcelle lamper gør det endnu mere attraktivt at bruge denne form for belysning i haver og på terraser.

Her er 3 fordel ved at vælge udendørs solcelle lamper:

  • Let opsætning – Du kan selv montere – ingen behov for en elektriker
  • Energivenlig – Gratis energi fra solen og dermed også godt for miljøet
  • Ekstra hygge – Forlæng sommeraftenerne med lidt hyggelig belysning

Solcellelamper er lette at montere

En stor fordel ved solenergilamper er den lette montering. Du skal ikke bekymre dig om at trække ledninger, som skal forbindes til 230V strøm. Lampen skal bare pakkes ud og sættes op, og så går der ikke lang tid, før du har gratis lys fra solen.

Den enkle opsætning gør, at lamper med solceller egner sig ekstra godt til udendørs belysning. I haven er der ofte er langt til stikkontakten, og det kan være besværligt at trække forlængerledninger.

Energivenlig og grøn belysning

Solenergi er både gratis og miljøvenligt, og der er derfor flere gevinster ved at udnytte energi fra solen. Når først lampen er indkøbt, så har du gratis lys i mange år fremover. Solcellelamper er forsynet med LED pærer som holder meget længere end traditionelle glødepærer og spots.

Solcellelamper bruger hele dagen til at samle energi og oplade lampernes indbyggede batteri. Når mørket falder på kan du tænde lamperne og nyde godt af lyset på terrassen, i haven og i indkørslen.

Nogle solcelle lamper tænder automatisk når mørket sænker sig, og er derfor ideelle i haven. Andre lamper har indbygget sensor, og tænder når der registreres bevægelse. Disse lamper er derfor gode i indkørsler og på havegange, hvor du gerne vil have, at lyset tænder når du kommer hjem.

Skab ekstra udendørshygge

De små havelamper og lamper på terrassen er med til at skabe en hyggelig stemning.

På den måde kan du let forlænge de lune sommeraftener, og samtidig skabe en god stemning i det udendørs rum.

Hvilken solcelle lampe skal jeg vælge?

Som nævnt er udvalget af lamper og spots med solceller meget bredt, og du bør tænke over hvilke behov, dine lamper skal opfylde.

  • Hyggebelysning – Små lamper med pærer der kun giver lidt lys
  • Kraftigt lys – Til brug i carporte, på havegange, i redskabsskure osv.
  • Sensor eller timer – Skal lamperne kunne tænde automatisk?

Hyggebelysning til have og terrasse

Hvis du kun har brug for lidt hyggebelysning på terrassen, så du kan se at dække bord eller spille kort, så er små lamper gode.

De mindre og billige solcellelamper giver en dæmpet belysning, så du kan se at lave de mindre gøremål. De små lamper kan ligeledes give haven et smukt skær, når mørket har lagt sig.

Disse lamper findes i mange forskellige modeller, og i mere eller mindre kunstfærdige udgaver. Her kan du vælge mellem lyskæder med klare eller farvede pærer, små lamper der ligner stearinlys, havenisser og meget mere. Du kan selvfølgelig også få helt almindelige pærer og flotte havelamper.

Kraftige solcellelamper til indkørsler m.m.

Hvis du har brug for kraftigere lys til indkørsler, havegange og lignende, så skal du vælge en solcellespot der giver meget lys. Det kan dog være svært at bedømme, hvor meget lys en solcelle lampe faktisk giver. Lysstyrken opgives ofte i Lumen, forkortet lm. Jo højere Lumen, desto mere lys giver lampen.

Læs altid beskrivelsen af lampen inden du køber. Her bør der stå hvad lampen er egnet til. Solcellespots der giver meget lys, er dyrere end de almindelige små lamper, og er ofte udstyret med en eller flere kraftige spots.

Tænd og sluk automatisk

Ved at vælge solcellelamper med sensor eller timer tænder lyset automatisk, når der er brug for det.

En sensor registrerer bevægelse, og sørger for at lampen tænder, når der kommer mennesker forbi. Solcellelamper med sensor er derfor særligt anvendelige i indkørsler, carporte, haveskure og lignende steder.

Lamper med sensor har ligeledes en forebyggende effekt overfor indbrudstyve. En tyv bryder sig ikke om opmærksomhed og oplyste steder.

En solcellelampe med timer er gode til havelamper. Timeren sørger for at tænde lampen, når mørket falder på. På den måde glemmer du aldrig at tænde lamperne, og der er også lys, når du ikke er hjemme.

Ulemper ved solcellelamper

Men er der så slet ingen ulemper ved solcellelamper?

Faktisk er der kun ganske få ulemper, ved disse små og billige lamper.

  • Kræver backup batteri for at lyse om vinteren
  • Mindre lamper giver kun lidt lys
  • Kraftige lamper er dyrere

Hvis der ikke er sollys nok til at oplade lampens batteri, så lyser lampen naturligvis ikke. I vinterhalvåret hvor solen sjældent er fremme, kan det give problemer med at oplade batteriet tilstrækkeligt.

Hvis du er afhængig af lyset fra lampen, f.eks. fordi den sidder ved hoveddøren eller lignende, så skal du vælge en model med backup batteri.

Disse modeller er udstyret med et batteri, som kan tage over i tilfælde af at solcellerne ikke giver strøm nok. Der er tale om et helt almindeligt batteri, som du selv kan udskifte.

De små og meget billige solcellelamper, er kun til at skabe hyggestemning. De giver meget lidt lys, og kan ikke bruges hvis du f.eks. vil læse. I disse tilfælde skal du ofte lidt mere, og købe en af de lidt dyrere solcellelamper.

De kraftige lamper der giver meget lys, er dyrere end de små solcellelamper. Til gengæld har disse modeller kraftige og bedre solcellepaneler, bedre batterier med længere levetid, og meget kraftigere pærer.

Hvor kan jeg købe solcelle lamper?

Udendørslamper med solceller er efterhånden blevet så almindelige, at de kan købes i alle byggemarkeder, planteskoler, isenkræmmere osv.

Der findes også en masse webshops, hvor du kan finde gode og billege solcellelamper.

Prøv f.eks. at kaste et blik på Lampeguru.dk og på de flotte lamper i cortenstål fra Cortensteel.dk

Tjek også de øvrige artikler i kategorien fritid, eller gå til forsiden og få flere gode råd og tips fra Cooltips.dk.