Hvordan vedligeholder man massive træbordplader- Få tips her

Hvordan vedligeholder man massive træbordplader

Indeholder annonce- og reklamelinks

Massive træbordplader er klassikere, der aldrig går af mode. Tidens trend afgør om tendensen går i retning af lyse eller mørke træsorter, men de massive træbordplader består.

De gode gamle danske træsorter som eg, bøg, ask og fyr er stadig populære i mange hjem, men også mere eksotiske sorter som kirsebær, mahogni, Jatoba, valnød, og wenge er meget populære.

Forskellige nye former for behandling og forædling af træbordpladerne har også fundet vej til danskernes hjem.

Massive træbordplader findes i en masse forskellige kvaliteter og prisklasser, lige fra en ubehandlet stangvare fra byggemarkedet til en eksklusiv skræddersyet plade lavet af håndsorterede gennemgående stave med profilerede kanter og ilagt vask. Det er næsten kun fantasien og pengepungen, der sætter grænser.

Almindelig vedligeholdelse af træbordplader skal udføres jævnligt, og her er det meget vigtigt at du altid følger leverandørens anvisninger.

Hvis du har behandlet en bordplade forkert, eller hvis du helt har undladt at behandle den, kan leverandøren afvise alle reklamationer, der er opstået som følge deraf.

Hvis du er i tvivl om hvordan en plade skal behandles, så kontakt altid leverandøren og få de korrekte oplysninger.

Daglig rengøring af træbordplader

Den daglige rengøring af træbordplader foretages med en klud der er vredet hårdt op i lunkent vand, eventuelt tilsat et almindeligt mildt rengøringsmiddel.

Du må aldrig bruge skrappe rengøringsmidler, ståluld, skuresvampe, skurepulver eller nogen former for koncentrerede sæber på træbordplader.

Hvis du spilder vand eller andre væsker bør du straks tørre det op, så du undgår skjolder på pladen, og du bør undgå at sætte vådt eller fugtigt service på bordpladen i længere tid.

Almindelig vedligeholdelse af træsbordplader

Som nævnt findes der mange forskellige træsorter, og næsten ligeså mange former for behandling af træbordplader. Bordpladerne skal altid behandles med den form for plejemiddel, som de oprindelig er behandlet med.

De mest almindelige former for behandling af bordplader er:

  • Naturolie
  • Hvidolie
  • Sæbe
  • Hvidsæbe
  • Lak
  • Bejdse

Fælles for alle træbordplader gælder, at påføring af plejemidler og slibning med sandpapit altid foregår i træets længderetning, og aldrig på tværs af træets årer.

I forbindelse med træbordplader tales der ofte om, at pladen skal “mættes”. Som test kan man prøve at stænke lidt vand ud på pladen. Hvis vandet samler sig i små perler, er bordpladen mættet.

Hvis massive træbordplader er "mættede" perler vandet på dem
Hvis massive træbordplader er “mættede” perler vandet på dem

Er der behov for slibning af pladen anvendes fint sandpapir korn 240, hvorefter pladen efterbehandles med den foreskrevne behandling.

Lakerede bordplader kræver ingen form for efterbehandling, og må ikke slibes med sandpapir eller forsøgt rengjort med skuresvampe eller lignende.

Bejdsede bordplader har ofte fået en lakbehandling, og der gælder derfor samme retningslinjer som for lakerede bordplader. Bejdse trænger ikke ret dybt ind i træet, og der må derfor aldrig slibes på en bejdset bordplade.

Manglende behandling vil tørre bordpladen ind, og der kan opstå revner i træet. I de fleste tilfælde vil revnerne lukke sig igen, ved korrekt behandling af pladen.

Bemærk at klude vædet med olie kan selvantænde, og må derfor aldrig smides i skraldespanden, eller andre steder, hvor der er risiko for brand. Brugte klude kan afbrændes eller opbevares i glas med låg. Man kan eventuelt også gennemvæde kluden med vand og pakke den ind i staniol inden bortskaffelse.

Ubehandlede træplader

I de fleste byggemarkeder kan man købe ubehandlede bordplader. Hvis man vælger en ubehandlet plade, er der et par råd der bør følges.

Alle træplader skal have en eller anden form for behandling, som forsegler og beskytter pladen, så den kan beholde sit flotte look.

Byggemarkederne har som regel de mest almindelige plejemidler på lager, og plejemidlerne kan ofte købes som et sæt med slibeklods, svamp, klud osv.

Ubehandlede plader kan ofte føles ru i overfladen. Er det tilfældet kan pladen slibes med fint sandpapir inden behandling. Pladen skal gøres helt ren for slibestøv, inden overfladebehandlingen påbegyndes.

Bordpladen skal behandles med det valgte plejemiddel på begge sider (dvs. inden montering) samt ved udskæringer for vaske, rør osv. for at forhindre, at fugt får pladen til at udvide og slå sig.

Den første behandling kan få træet til at rejse sig, og det kan være nødvendigt med en mellemslibning med fint sandpapir korn 240.

Derefter behandles pladen ca. 3-4 gange inden for den første måned, til træet er mættet og herefter ca. 2-3 om året eller efter behov.

Annonce

Få leveret plejemidler til døren fra 10-4 >>

Pletter og hakker i træbordplader

Ringe og pletter kan ofte fjernes med farveløst opvaskemiddel. Hvis pletten er mere genstridig, kan man eventuelt tage en køkkensvamp til hjælp. Lad pladen tørre et døgn, og giv den derefter behandling med plejemiddel.

Ved særlig genstridige pletter kan det være nødvendigt at slibe pletten væk. Brug sandpapir korn 240 og efterbehandel med plejemiddel. Se regningslinjerne for lakerede og bejdsede bordplader, som tidligere nævnt.

Er man uheldig at tabe noget tungt på bordpladen, og der er kommet et hak, kan man i de fleste tilfælde “rejse” træet igen. Det gøres ved at dampe det op med et vådt viskestykke og et strygejern.

Gør viskestykket vådt og vrid det godt op. Læg viskestykket på det skadede stykke bordplade, og kør strygejernet over et par gange. Efter kort tid har træet rejst sig, og hakket er forsvundet. Slib forsigtigt med sandpapir korn 180 og efterbehandel med plejemiddel.

Kan man give træpladen en anden behandling end den er “født” med?

En træplades behandling trænger dybt ind i træet, og i de fleste tilfælde vil man ikke opnå noget godt resultat ved, at forsøge at ændre den oprindelige behandling til en anden type behandling.