Cooltips.dk

De bedste gratis computerprogrammer

De bedste gratis computerprogrammer og tjenester

Indeholder annonce- og reklamelinks

Her får du mit bud på nogle af de bedste computerprogrammer og online tjenester, som alle kan benyttes gratis – og når først du har lært at bruge dem, kan de slet ikke undværes.

Nogle af programmerne skal downloades og installeres på din computer, mens andre er online tjenester som ikke kræver installation.

Fælles for programmene er dog, at du kan spare en del tid og besvær, ved at have de rigtige hjælpeprogrammer og tjenester ved hånden.

22 af de bedste computerprogrammer og tjenester

Disse 22 programmer er alle nogen jeg selv har benyttet i længere tid. Den teknologiske udvikling går sindsygt stærkt, men i min optik er det, i skrivende stund, nogle af de bedste computerprogrammer, som du kan benytte gratis.

Nyttige computer programmer

Vi starter med de programmer som skal downloades og installeres på computeren. Længere nede i artiklen kan du se de tjenester og programmer, der kan benyttes online.

Hæng på bliv inspireret.

01 – Teamviewer – Del din skærm eller kig med hos andre

Teamviewer er et program der sætter dig stand til at kigge med på andres computerskærme, eller lade andre kigge med på din skærm.

Programmet er meget brugt, hvis du f.eks. skal have support til et program på din computer. Ved hjælp af Teamviewer kan du give supporteren adgang til at se din skærm og til at overtage din mus og tastatur. Hvis du selv skal yde support til andre, kan du naturligvis også gøre det omvendt.

Det er kun muligt at få adgang til andres computere, hvis de selv giver dig adgang. Programmet kan derfor ikke overtage andres computere, uden deres vidende.

02 – Notepad++ – Editor til kodenørden

Notepad++ er for dig hvis du sysler lidt med programmering, f.eks. af hjemmesider.

Notepad++ er en editor som du kan bruge til at læse og redigere i forskellige kodefiler bl.a. HTML, PHP, CSS, ASP, JavaScript og en masse andre programmeringssprog.

Programmet er meget simpelt opbygget, og derfor meget velegnet til begyndere, eller hvis du kun har et minimalt programmeringsbehov.

03 – Spotify – Musik til arbejdet

Spotify er en af de efterhånden mange musiktjenester på markedet. Du kan benytte Spotify gratis, hvis du kan nøjes med grundversionen med begrænsede funktioner og reklameindslag.

Hvis du er blevet træt af at høre radio, så er Spotify en ganske udmærket mulighed for at få udvidet musikhorisonten. Jeg tror det er meget svært at lede efter et musiknummer, som du ikke kan finde på Spotify, og som regel i mange forskellige versioner.

Find musik til festen, løbeturen, bilferien og meget mere.

04 – Adobe Reader – Læs PDF filer

Adobe Reader er nok det mest anonyme program jeg kender, men alligevel ikke til at undvære. Adobe Reader er det mest brugte program til at læse PDF filer, og du har muligvis allerede Adobe Reader installeret, nærmest uden at vide det.

PDF filer er blevet så almindelige, at du sikkert bare åbner dem uden at tænke over, at du rent faktisk bruger et program til at læse dokumentet.

Der findes andre PDF Readere, men Adobe Reader er dejlig ukompliceret, og det driller stort set aldrig.

05 – CCleaner – Gør hovedrent på computeren

CCleaner er et program der bruges til at rydde op på computeren. CCleaner finder og sletter alle midlertidige og ubrugte filer, så du får frigivet ekstra plads på harddisken.

Ved at foretage en jævnelig oprydning får du slettet alle gamle filer samt ryddet op i dine browsere. Udover at du får skabt ekstra plads, sørger du samtidig for at de gamle filer ikke kan sløve computeren og gøre den langsommere.

CCleaner er meget let at bruge. Et enkelt tryk på en knap starter oprydningen, som typisk kun tager nogle sekunder (måske lidt længere den første gang du kører programmet).

06 – LastPass – Glem aldrig et password igen

LastPass er en password manager, der husker alle dine kodeord for dig. Du skal kun huske et enkelt kodeord for at åbne manageren, derefter har du adgang til at gemme alle de passwords du ønsker.

Du har med garanti en masse steder, hvor du har brug for at logge på med et brugernavn og et password. Mange er tilbøjelige til at bruge det samme password flere forskellige steder, hvilket udgør en stor sikkerhedsrisiko.

Ved at bruge LastPass, eller en anden password manager, kan du fremover bruge forskellige passwords alle steder. Du kan tilmed vælge at lave de mest kryptiske passwords – for du skal ikke længe selv huske dem.

Passwordsikkerhed og antivirusprogrammer bør står højt på din liste over vigtige programmer
De bedste computerprogrammer
Passwordsikkerhed og antivirusprogrammer bør står højt på din liste over vigtige programmer

07 – Avast antivirus – Husk altid sikkerhedsprogrammerne

Avast antivirus er et gratis sikkerhedprogram, som beskytter din computer mod virus, malware, ransomware og flere andre online trusler.

Gratisversionen af Avast beskytter ligeledes dit trådløse Wi-Fi netværk mod ubudne gæster, og tjekker for eventuelle svagheder i opsætningen.

Du har tilmed mulighed for at benytte den indbyggede password manager, som hjælper dig med at huske dine passwords på en sikker og forsvarlig måde.

Avast er kun et ud af mange forskellige gratis antivirusprogrammer, men da både hjemmesiden og programmet er oversat til dansk, er det let at komme i gang med.

Det er vigtigt at understrege, at de gratis antivirusprogrammer, kun sørger for den grundlæggende sikkerhed. Hvis du vil have en bedre og mere effektiv beskyttelse af computere og mobiltelefoner, så skal du opgradere til en af de betalte versioner – Gratis versionen er dog udmærket, hvis du kun bruger computer og internet en gang imellem.

Når du kigger listen med de bedste computerprogrammer igennem, bør et antivirusprogram stå øverst på listen over de programmer du vælger.

08 – Recuva – Finder dine slettede filer og dokumenter

Recuva kan meget vel være din redningsplanke, hvis du er kommet til at slette et vigtigt dokument, et billede eller en anden fil.

Har du nogensinde prøvet at slette et vigtigt brev ved en fejl, eller været ude for at computeren er gået ned og et dokument er forsvundet? Så ved du hvor irriterende det er, specielt hvis du ikke har fået taget en backup først.

Recuva er et lille program, der kan gendanne slettede filer på din computer. Heldigvis er det sådan, at selvom du sletter et dokument, så vil det i en periode være muligt at finde det frem igen. Og det er præcis det, som Recuva kan hjælpe dig med.

09 – Skype – Hold forbindelsen over internettet

Skype er et fantastisk program som bruges til at ringe over internettet. Ikke nok med at programmet er gratis at installere, så er alt kommunikation over nettet også gratis – i hvert fald hvis du har husket at betale dit internetabonnement.

Med Skype kan du have samtaler med én eller flere personer ad gangen, og hvis din computer har et kamera monteret, så kan I endda se hinanden.

Internetmøder er meget populære blandt virksomheder, som har medarbejdere spredt over hele landet, eller måske over hele verden. Denne fantastiske teknologi gør det også muligt for private mennesker, at holde kontakten med familie og venner.

10 – Google Chrome – Verdens mest populære internetbrowser

Google Chrome er verdens mest benyttede webbrowser, så det er meget tænkeligt, at du allerede har stiftet bekendtskab med denne fantaktiske browser.

Jeg har brugt Google Chrome browseren i årevis, og hver gang jeg forsøger mig med en anden browser, går der ikke lang tid, før jeg vender tilbage.

Ud over at du kan bruge Chrome til internetsøgning, har den en masse andre brugbare funktioner som f.eks. Inkognito surfing på nettet som ikke efterlader spor af de sider du har besøgt på computeren, automatisk udfyldelse af formularer, mulighed for at skifte tema og give browseren et personligt look, let administration af bogmærker og meget mere.

Hvis I er flere der benytter den samme computer, kan I have flere brugerprofiler i Chrome. Du skal blot logge ind med din egen profil, så får du dine egne bogmærker og din egen opsætning. Når ægtefællen, kæresten eller børnene logger på, så får de den opsætning som de har lavet – Super smart.

11- OneDrive – Gem dine filer i skyen

OneDrive er Microsofts cloudtjeneste som det så fint hedder. At gemme dokumenter i skyen betyder blot, at du gemmer alt på store computerservere der står rundt omkring i verden i stedet for at gemme filerne på din egen computer.

En stor fordel ved at bruge online cloudtjenester er, at du kan spare plads på din computer. Du kan sagtens have dine filer liggende på computeren samtidig, men så benytte “Skyen” som backup af dine data. En anden stor fordel ved at gemme billeder og dokumenter online er, at du har adgang til dine filer overalt – blot du har internet forbindelse.

Gratis versionen af OneDrive giver dig 5 GB lagerplads. Det er ikke særlig meget, men det er rigeligt til at du kan bedømme, om du vil tilkøbe ekstra plads.

Hvis du har et abonnement på Microsoft 365, det der før hed Officepakken, så har du allerede adgang til OneDrive. I det betalte abonnement har du som udgangs punkt 1 TB ( 1000 GB), hvilket burde være nok til de fleste.

12 – Google Drev – Googles Cloudtjeneste

Google Drev er en anden mulighed for at gemme filer online, som jeg ikke vil undlade at nævne. Hvis du har en Google konto, så har du automatisk adgang til at gemme data på Google Drev.

Tjenesten er meget lig OneDrive, blot får du her hele 15 GB i den gratis version. Du kan naturligvis tilkøbe alt den plads, som du har behov for.

Som de fleste andre Google produkter, så er Google Drev meget let at bruge, og du kan også her synkronisere filer frem og tilbage – Helt automatisk.

Når du vælger at gemme data i Skyen, så gør du det meget lettere for dig selv, at give andre adgang til dine dokumenter og andre filer. Hvis du f.eks. gerne vil dele billeder fra en begivenhed, så deler du blot linket til den mappe, der indeholder dine billeder. Du bestemmer selv, om dem du deler med må rette i indholdet, eller om de kun må få læseadgang.

13 – 7-Zip – Pak dine filer

7-Zip er efterhånden et program med nogle år på bagen, men det gør absolut ikke programmet mindre anvendeligt.

Med 7-Zip kan du “pakke” dine filer til en Zip-fil, så de kommer til at fylde mindre. Pakkede filer er bl.a. lettere at dele, netop fordi de ikke fylder så meget. Når du skal bruge de pakkede filer igen, så skal du blot pakke dem ud med 7-Zip, eller et andet Zip-program.

Hvis du skal maile mange og store filer, har de fleste mailudbydere en øvre grænse for, hvor meget dine filer må fylde. Du kan vælge at dele vedhæftningerne op på flere forskellige mails, men du kan også “zippe” alle dokumenterne til én enkelt fil, og sende dem samlet.

Mange af de programmer du downloader fra nettet, er pakket som Zip-filer, og det går derfor langt hurtigere at downloade filerne.

Efterhånden som det er blevet lettere at dele filer over internettet, er Zip-filer ikke længere så meget brugt som tidligere, men det er stadig en god mulighed at have.

Brug internettets muligheder for at bruge online tjenester
De bedste computerprogrammer og online tjenester
Brug internettets muligheder for at bruge online tjenester

Online tjenester der kan benyttes uden installation

Personligt er jeg meget stor tilhænger af online tjenester. Dels optager programmerne ikke plads på computeren, og dels kan du benytte de samme tjenester på flere forskellige computere.

F.eks. benytter jeg Google Chrome browseren på både hjemmecomputeren og på jobbet. Ved at logge ind med mit eget password, har jeg præcis den samme opsætning og de samme links og genveje begge steder.

En anden stor fordel ved online tjenester og programmer er, at de aldrig skal opdateres. Du er altid sikker på at du benytter den seneste version af programmet.

Når du benytter en online tjeneste, er det i virkeligheden blot en hjemmeside du åbner. Nogle af tjenesterne kræver, at du opretter en brugerprofil, for at kunne benytte programmet.

14 – Synonymet.dk

Synonymet.dk – Hvis du skriver mange tekster, så er en hjemmeside som Synonymet.dk nærmest uundværlig.

Synonymet.dk er en dansk synonymordbog, hvor du kan få forslag til ord med samme, eller nogenlunde samme, betydning.

Det betyder, at du let kan variere dit sprog i teksten, og du kan undgå at bruge det samme ord igen og igen.

Ved at bruge synonymer kan du gøre din tekst mere spændende at læse, og selv en uøvet skribent vil let kunne forbedre sin tekst.

15 – Google Docs – Din online Office-pakke

Google Docs er en online office-pakke med tekstbehandling, regneark, præsentations- og analyseprogrammer.

Her får du en komplet samling af alle de officeprogrammer, som du har brug brug. Hvis du i forvejen er vant til at arbejde med tekstbehandlingsprogrammer og regneark, så vil du let kunne kunne begynde at bruge Google Docs.

Alle menuer osv. er på dansk, og det er let at komme i gang med at skrive forretningsbreve, skoleopgaver eller hvad du måtte ønske. Regnskaber klares let med Sheets, som er Google Docs regneark.

16 – Gmail – Lækker og gratis mail

Gmail er endnu et Google program, som jeg bliver nødt til at nævne. Hvis du mangler en e-mailadresse med til hørende mailprogram, så er Gmail en oplagt mulighed.

Gmail kan bruges på både computer, telefon og tablet, så du altid har adgang til dine mails.

Opsætningen er rimelig simpel, og du kan naturligvis oprette mapper, lave signaturer, autosvar og meget mere – Præcis ligesom du kender det fra andre mailprogrammer.

En af de helt store fordele ved Gamil, er dens formidable evne til at frasortere spammails.

17 – YouTube – Find alt det du mangler på video

Youtube er en sand guldgruppe af information, musik og film. På YouTube kan du finde svar på næsten alt, og fordelen er at du kan se det hele på video.

Hvis du vil lære at lægge fliser på terrassen, lave armbøjninger, lappe din cykel, skrive en dansk stil eller fikse et toilet der løber – Så er YouTube din ven.

Jeg tror næsten ikke, der findes den ting der ikke kan søges på YouTube. Senest skiftede jeg pumpen på vores opvasker efter en YouTube video – og det var endda en video, der viste præcis den Siemens model, som vi har.

YouTube er naturligvis også et overflødighedshorn af musik og film. Hvis du vil slappe af med nogle fede musikvideoer, dokumentarprogrammer eller filmklip, så finder du det også her.

18 – Trello – Arbejd sammen om opgaverne

Trello er er digitalt værktøj, der gør det let at samarbejde og holde styr på de enkelte processer i en større opgave.

Hvis du har en stor opgave der skal løses, så kan du lægge de enkelte delopgaver ind i Trello. Hver opgave kan uddelegeres til dine kollegaer, og sammen kan I holde styr på, om de enkelte opgaver bliver udført.

På Trello kan du samle alle informationer om dine projekter, så alle der arbejder på opgaverne, har materialet lige ved hånden.

Der kan laves To-Do lister over opgaverne, så ingen er i tvivl om, hvad hver især skal lave. Efterhånden som opgaverne bliver løst, kan de flyttes til “Done”

19 – PayPal – Betal og modtag betalinger online

PayPal gør det muligt at sende eller modtage penge via internettet. Du er sikkert stødt på PayPal tidligere, da det ofte er en af de betalingsmetoder der tilbydes, når du handler i webshops.

I Danmark benytter de fleste efterhånden MobilePay, men hvis du skal sende penge til udlandet, eller modtage et beløb, så er PayPal en fantastisk mulighed.

Når du har en konto på PayPal, så er det den konto du sender og modtager fra. Personen i den anden ende behøver dermed ikke kende din bank og dit kontonummer.

Du kan vælge, om du vil have penge stående på din PayPal konto, eller du kan tilknytte dit betalingskort, så beløbet automatisk trækkes fra kortet.

Når du modtager penge, bliver beløbet sat ind på PayPal kontoen. Du kan enten lade dem blive stående, eller du kan få beløbet overført til din egen bankkonto.

Ved hver transaktion til og fra udlandet, tager PayPal et mindre gebyr, mens overførsler inden for landets grænser er gratis. Gebyrets størrelse afhænger af valutaen der sendes i, og af beløbets størrelse.

20 – Pixabay – Find over 1,7 mill. gratis billeder

Pixabay er stedet at lede, hvis du skal bruge billeder til hjemmesiden eller lignende.

De billeder du finder på Pixabay, kan du bruge kvit og frit, og du behøver ikke engang oprette dig som bruger, for at downloade billeder.

Her finder du både fotos, illustrationer, vectorgrafik og videoer, så der er gode muligheder for, at finde præcis det du leder efter.

Billederne kan downloades i flere forskellige størrelser, alt efter hvad du har brug for.

21 – WeTransfer – Send store filer over internettet

WeTransfer er en tjeneste der lader dig sende store filer over internettet.

Hvis dine filer er for store at sende på mail, så er WeTranfer et godt alternativ. I gratis versionen kan du sende filer der fylder op til 2 GB, hvilket er nok til de fleste. Hvis dine filer fylder mere end de tilladte 2 GB, så skal du oprette et betalt abonnement.

Når du uploader dine filer til WeTranser, får modtageren besked om, at der ligger dokumenter til download. Filerne ligger på WeTransfer i et tidsrum på nogle dage, hvor modtageren har mulighed for at hente dem ned på sin egen computer. Når tidsperioden er udløbet, bliver alle filerne automatisk slettet fra WeTransfer’s servere.

Du kan sende ligeså mange filer du vil, og benytte tjenesten ubegrænset.

22 – Canva – Design fede indbydelser, logoer m.m.

Canva er en online tjeneste hvor du kan designe visitkort, indbydelser, plakater, logoer, reklamebannere og meget mere.

Ved at bruge nogle af de indbyggede skabeloner kan du let designe publikationer med et professionelt look.

Mange af skabelonerne og de grafiske elementer kan benyttes, mens andre koster penge. Du kan dog komme rigtig langt, ved blot at benytte den gratis grafik.

Hvis du ikke kan finde det billede eller grafiske element, du skal bruge, så kan du uploade din egen grafik.

Når du opretter dig som bruger af Canva, får du samtidig online lagerplads, hvor du kan gemme alle dine kreative kreationer.

Det var mine bud på de bedste computerprogrammer

Jeg håber du kan bruge nogle af mulighederne fra min liste over de bedste computerprogrammer.

God arbejdslyst

Tjek den øvrige artikler i kategorien Teknologi, eller gå til forsiden og se alle tips på siden.