Spar penge på mad med disse simple tips

Spar penge på mad med 8 simple spare råd

Indeholder annonce- og reklamelinks

Spar penge på mad, og få råd til bedre råvarer, eller måske lidt ekstra ind på opsparingskontoen.

Madbudgettet kan være en svær post at styre, men med disse råd og en smule sund fornuft, så kan de fleste faktisk spare en del penge.

Når først du kommer i gang med sparerådene, så kan der godt gå sport i at få pengene til at række så langt som muligt – Bare vent og se.

Opret en konto til madbudgettet

Madbudgettet kan være svært at holde styr på, og ofte ryger der varer i kurven, som du ikke havde planlagt at købe.

Derfor er det en stor fordel, hvis du afsætter et fast beløb til mad, så du let kan følge med i, om beløbet overskrides.

Hvis du ikke ved præcis hvor mange penge du bruger på dagligvarebudgettet, så start med at få et overblik over det. Madbudgettet kan variere fra måned til måned, men set over en længere periode, vil det være nogenlunde ens.

Hvis du prøver at samle alle kvitteringer et par måneder i streg, vil du let kunne udregne gennemsnittet pr. måned. Hvis du er “kreditkorttypen” så er det letteste at gennemgå dine kontoudtog, så du sikrer at alt kommer med.

Når du kender den månedlige madudgift, kan du vurdere om du synes du kan nøjes med et mindre beløb, eller om beløbet passer med dine forventninger.

Nu kan du oprette en konto i banken, som du sætter det afsatte beløb ind på hver måned. Hver gang du køber ind, hæver du pengene på “madkontoen”, og nu kan du nemt se, om budgettet holder stik.

Opgaven er nu at holde sig inden for det fastsatte beløb, og du bliver automatisk mere opmærksom på at undgå impulskøb.

Husk dine egne indkøbsposer

Indkøbsposer koster ikke alverden, men set på årsbasis løber det alligevel hurtigt op i nogle hundrede kroner.

De fleste supermarkeder sælger indkøbsposer i stof, som kan genbruges, og som holder i lang tid fremover.

Hvis du sparer på plasticen signalerer du samtidig, at du er miljøbevist, og hvem vil ikke gerne støtte op om vores miljø.

Lav en ugentlig madplan og minimer spild

Der er flere fordele ved at lave en ugentlig madplan. Dels slipper du for at stå i supermarkedet, og finde ud af hvad I skal spise til aften, men du sparer også penge.

Ved at købe ind til en uge ad gangen, kan du lettere lave økonomiske indkøb, og madspildet kan minimeres.

Hvis du yderligere planlægger at lave mad til 2 dage ad gangen, så sparer du også kostbar tid, som du kan bruge med familien i stedet.

Brug resterne til madpakken

Mange af de madrester vi har til overs ryger direkte i skraldespanden, men her er der virkelig penge at spare.

Hvis der ikke er rester nok til et ekstra måltid, så brug dem til madpakken. En kartoffelmad eller en frikadelle smager helt fantastisk på et stykke rugbrød.

Desværre sker det ofte at resterne i køleskabet bliver glemt, så gør det til en vane at få brugt så mange rester som muligt, før de bliver for gamle.

Ved at bruge resterne er du med til at minimere madspild. Samtidig sparer du plads i skraldespanden.

Lav indkøbsliste og gå efter tilbuddene

Når din ugentlige madplan er lagt, er du klar til at gå på tilbudsjagt. Der er mange penge at spare ved at gå efter tilbudene, og tilpasse madplanen efter tilbudne i den pågældende uge.

Brug tilbudsaviserne til at finde de gode tilbud, eller brug en app som f.eks. MineTilbud til at pløje tilbudene igennem.

I MineTilbud er det muligt at oprette en såkaldt tilbudsagent. Hvis du har varer du ofte køber, lægger du dem ind i app’en, og så får du en notifikation, når varen kommer på tilbud i en af de overvågede butikker.

Du kan også vælge at købe dagligvarer på nettet. Det er ikke de billigste varer du finder her, men smarte funktioner hvor du kan købe ind efter valgte opskrifter, og den minimale risiko for impulskøb, kan måske alligevel have en positiv økonomisk effekt.

Når du laver madplan og indkøbsliste, så tilpas mængden af de enkelte varer, så du undgår at madvarer bliver for gamle. Der er ingen grund til at købe mere end der skal bruges, så her vil du også kunne minimere madspild.

Lav kødfrie dage

Kød er dyrt, og samtidig opfordres vi til at skære ned på forbruget af især oksekød.

Det kan du vende til noget positivt, ved at lave 1 eller 2 kødfrie dage om ugen.

I tidligere tider, var det meget almindeligt, at man havde grøddage, for at få madbudgettet til at række, og der findes mange former for grød, som kan laves lækre og indbydende. De penge du sparer på de kødfrie middage, kan i stedet bruges til at købe lidt dyrere økologisk kød og råvarer, til de andre dage.

Du kan dyrke dine egne grøntsager

Det er ikke alle der har mulighed for at dyrke grøntsager, men hvis du har en have, så er det en stor tilfredsstillelse at høste fra egen avl.

Nyopgravede kartofler og gulerødder smager helt fantastisk, og de er fri for sprøjtemidler, men først og fremmest er de billige.

Selvom du ikke har en have, så kan du sagtens dyrke dine egne krydderurter i vindueskarmen. Det er ikke sikkert, der er den store økonomiske gevinst ved det, men det smager godt.

Undgå fastfood

Ja, den skulle jo med. En burger eller en pizza er super lækre en gang imellem, men desværre er det også et dyrt måltid.

Du kan vælge at lave dine burgere og pizzaer selv, hvilket er billigere, eller du kan planlægge en dag eller to om måneden, hvor der er plads til en gang fastfood.

Trangen til at købe hurtigt mad, opstår ofte de dage hvor der ikke er en plan for aftensmaden. En af fordelene ved at lave en ugentligt madplan er netop, at der ikke er nogen dage, der ikke er planlagt, hvilket minimerer “risikoen” for at falde i og købe fastfood.

Drik vand til maden

Vi har noget af verdens bedste drikkevand, og det skal da udnyttes.

Skrot læskedrikkene i hverdagen, og drik koldt vand i stedet. Det er sundere for både helbred og økonomi.

Spar penge på mad – Er du klar

Det var de 8 simple “Spar penge på mad” tips. Er du klar til at gå i gang med spareprojektet?